Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Henger felszíne, térfogata

Főoldal » Középiskola » Matematika
551
Itt van pár feladat, a segítséget köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek házi henger felszíne terfogata sos surgos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1,

K = 25,13 cm `to` `r = K/(2*pi)` = `25.13/(2*3.14)` = 4 cm

r+m= 22 `to` m=22-4= 18 cm

A = `2*r^2*pi+2*r*pi*m` = `2r*pi*(r+m)` = `2*4*3.14*22` = 552,92 `cm^2`

V = `r^2*pi*m` = `4^2*3.14*18` = 904,78 `cm^3`

2,

Két eset lehetséges:

I. d = 12 cm és m = 30 cm

V= `(d^2*pi)/4*m` = `(12^2*3.14)/4*30` = 3393 `cm^3`

II. d = 30 cm és m = 12 cm

V = `(d^2*pi)/4*m` = `(30^2*3.14)/4*12` = 8482 `cm^3`

3,

d = 7 cm

m = 10 cm

`V=(d^2*pi)/4*m` = `(7^2*3.14)/4*10` = 385 `cm^3`

Elfér (2 dl = 200 `cm^3`).
0

1, A körhenger alaplapjának kerülete 25,13 cm, az alaplap sugarának összege és magasságának 22 cm.
A körhenger sugarának átmérője R = 25,13 cm / (2*pi) = 4 cm.

A körhenger térfogata:
V = pi * R^2 * H = pi * 4^2 * 22 = 2.088 cm^3

A körhenger felszíne:
A = 2 * pi * R * H = 2 * pi * 4 * 22 = 176 cm^2

2, A körhenger tengelymetszete egy téglalap, amelynek oldalai 12 cm és 30 cm hosszúak. Azt feltételezve, hogy a téglalapot a körhenger magasságának és alaplapjának sugarának átmérőjének mérésére használjuk, a körhenger alaplapjának sugarának átmérője R = 12 cm és magassága H = 30 cm.

A körhenger térfogata:
V = pi * R^2 * H = pi * 12^2 * 30 = 10.964 cm^3

3, A henger alakú bögre alaplapjának átmérője 7 cm és magassága 10 cm.
A bögre sugarának átmérője R = 7 cm.

A bögre térfogata:
V = pi * R^2 * H = pi * 7^2 * 10 = 1.539 cm^3

2 dl kakaó térfogata 2 dl = 2000 ml = 2000 cm^3

A bögre térfogata 1,539 cm^3 ami kisebb mint 2 dl, így a 2 dl kakaó nem fér el benne.
0