Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Műveletek elvégzése másféleképpen

Főoldal » Általános iskola » Matematika
496
E három műveletnek mi a két elvégzési módja? (Ha van)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Matematika, általános, művelet, Elvégzés, Másféleképpen, Végzés
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
(1.) Mód; Szorzattá alakítod:
Ha azonos a szorzótényező mindkét művelet előtt akkor kiemelheted.
Példán keresztül: g, feladat:
`6/7 xx 3 - 1/2 xx 3 = 3(6/7-1/2) = 3(12/14-7/14) = 3 xx 5/14 = 15/14`

(2.) Mód; "Simán" elvégzed:
Példán keresztül: g, feladat:
`6/7 xx 3 - 1/2 xx 3 = 18/7 - 6/2 = 18/7 - 3/2 = 36/14 - 21/14 = 15/14`

h, feladat:
`5/9 xx 7 - 1/8 xx 7 = 7(5/9 - 1/8) = 7(40/72 - 9/72) = 7 xx 31/72 = 217/72`
`5/9 xx 7 - 1/8 xx 7 = 35/9 - 7/8 = 280/72 - 63/72 = 217/72`

i, feladat:
`7/10 xx 8 - 7/12 xx 8 = 8(7/10 - 7/12) = 8(42/60 - 35/60) = 8xx 7/60 = 56/60 = 14/15`
`7/10 xx 8 - 7/12 xx 8 = 56/10 - 56/12 = 336/60 - 280/60 = 56/60 = 14/15 `
Módosítva: 8 éve
1