Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyensúlyi állandó

Főoldal » Középiskola » Kémia
812
CH4+H2O=CO+3H2 egyenletnek kellene kifejezni az egyensúlyi állandó értékét. Reakcióhő:+206 kJ/mol.
A képletet fel tudom írni, de nem tudom milyen értéket helyettesítsek be.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Tedd fel a konkrét feladatot, hátha azzal tudunk valamit kezdeni.
0

Tedd rendezetté az alábbi egyenletet:
CH4(g) + H2O(g) ↔ CO(g) + ..... H2(g) ∆rH = +206 kJ/mol

A rendezett reakcióegyenlet alapján fejezd ki az egyensúlyi állandó értékét (végezd el a
műveletet a mértékegységekkel is)!
0

Akkor csak rendezni kell, három hidrogén, ahogy megoldottad.

`K_c=([CO][H_2]^3)/([CH_4]*[H_2O])`

mértékegységét tekintve, mivel a koncentrációké `(mol)/(dm^3)`; a számlálóban a negyediken van, a nevezőben a másodikon, ezért:

`((mol)/(dm^3)*((mol)/(dm^3))^3)/((mol)/(dm^3)*(mol)/(dm^3))` = `((mol)/(dm^3))^2`.
0