Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS negyzetgyök 5-x + négyzetgyök x-3 =2 SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
 5-X  + X-3  =2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is, lehet választani, hogy kikötést teszel, vagy ellenőrzől. Én az utóbbit választom.

`sqrt(5-x)+sqrt(x-3)=2` `//^2`

`5-x+x-3+2*sqrt(5-x)*sqrt(x-3)=4`

`2+2*sqrt((5-x)(x-3))=4`

`2sqrt(5x-15-x^2+3x)=2`

`sqrt(-x^2+8x-15)=1` `//^2`

`-x^2+8x-15=1`

`-x^2+8x-16=0`

Megoldóképlet:
`x=4`

Ellenőrzés:

`sqrt(5-4)+sqrt(4-3)=sqrt(1)+sqrt(1)=1+1=2`

`2=2`

Tehát 4 a megdás.
1