Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria emelt házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
1265
Csonka kúp palástja kiterítve olyan körgyűrűcikk, melynek területe 200cm^2, a középponti szöge 120°, és a külső sugár a belsőnek a kétszerese.

Mekkora a csonka kúp térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, sugár, Terület, palást, csonkakúp
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Az eredeti gúla térfogatát a magassága alapján kiszámíthatjuk a 3/4πR^3 képlettel, ahol R az alapgömb sugara. A csonka gúla térfogatát pedig a kérdésben adták, ez 336 cm^3.
A csonka gúla felszíne pedig a teljes felszín és a alaplap különbsége, tehát 4/3πR^3 és πR^2.

A csonka gúla oldallapjai az alaplap síkjával bezárt szöge a csonka gúla magasságának és a csonka gúla alapél hosszának aránya.
A magasság az eredeti gúla alapél harmada, a hossz pedig az eredeti gúla alapél felezőpontja.
-2

Csatoltam képet.
Módosítva: 3 éve
0

Az első képen a kiterített palást és az azt kiegészítő körcikk a középponti szöggel. Ezen ` x `-el jelöltem a kisebb sugarat. Ekkor a rövidebb és a hosszabb ívhossz is ráírható az ábrára, mert ívhossz=középponti szög (radiánban)*sugár. Továbbá a feladatban mindent végig radiánban fogok számolni, ` 120^circ = 2/3\pi `.

A képen látható síkidom megfeleltethető egy körcikknek. Körcikk területe=középponti szög*sugár^2/2, a körgyűrű területét pedig úgy kapjuk, hogy nagyobb körcikk területéből kivonjuk a kisebbiket. Így

` (2/3\pi*(2x)^2)/2-(2/3\pi*x^2)/2=200 Rightarrow (2/3\pi*3x^2)/2 = 200 Rightarrow x^2*pi = 200 Rightarrow x = \sqrt{200/\pi} `

Így a hosszabbik ív hossza: ` 4/3\pi*x = 4/3pi*\sqrt{200/pi}`
A rövidebbik ív hossza: ` 2/3\pi*x = 2/3pi*\sqrt{200/pi}`

Ezek éppen rendre a csonkakúp alap és fedőkörének a kerületei. Innen a sugaruk számolható:

` R=1/(2\pi)*4/3pi*\sqrt{200/pi} = 2/3*\sqrt{200/pi} = 2*\sqrt{200/(9pi)}`

` r= 1/(2\pi)*2/3pi*\sqrt{200/pi} = 1/3*\sqrt{200/pi} = \sqrt{200/(9pi)}`

A térfogathoz kelleni fog még a test magassága.

A második képen a csonkakúp tengelymetszete látható. Ez egy trapéz, amelynek a két szára (ami egyben a kúp alkotója) ` x ` hosszúságú, az alapok pedig az alap-; és fedőkörök átmérői (azaz a sugarak kétszeresei). A szimmetria miatt, az ` y `-al jelzett hossz=(trapéz alsó alapja-trapéz felső alapja)/2, azaz:

` y=1/2*(4*\sqrt{200/(9pi)}-2\sqrt{200/(9pi))) = \sqrt{200/(9pi)}`

Az ` m `-et ekkor számolhatjuk Pitagorasz tétellel:

` m = \sqrt{200/pi-200/(9pi)} = \sqrt{1600/(9pi)} = 40/(3\sqrt{pi})`

Csonkakúp térfogata: ` V=\frac{pi*m}{3}(R^2+R*r+r^2) `

Tehát: ` V=\frac{pi*40/(3\sqrt{pi})}{3}(800/(9pi)+400/(9pi)+200/(9pi)) = \frac{40*1400}{81\sqrt{pi}} = \frac{56000}{81\sqrt{pi}}` cm3
Módosítva: 3 éve
0