Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magfizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
463
Hány elektron tartozik az n=3 fő kvantumszámú héjhoz, ha tudjuk, hogy mágneses kvantumszámuk nem negatív. Mely kvantumszámokkal jellemezhetők ezek az elektronok? Válaszodat indokold.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, atom, elektron, atomfizika, magfizika, mag, kvantum
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az n=3 fő kvantumszámú héjhoz 8 elektron tartozik. Az elektronok jellemezhetők az l=2 méretkvantumszámmal és az m_l=-2, -1, 0, 1, 2 mágneses kvantumszámmal.

Az n fő kvantumszám az elektronok rendszertanban jellemző száma, ami meghatározza, hogy az elektronok mely héjban vannak. Az n=3 azt jelenti, hogy az elektronok a harmadik héjban vannak.

Az l méretkvantumszám az elektronok forgómozgását jellemzi. Az l=2 azt jelenti, hogy az elektronok másodfokú forgómozgásban vannak.

Az m_l mágneses kvantumszám az elektronok forgómozgásának irányát jellemzi. Az m_l=-2, -1, 0, 1, 2 jelenti, hogy az elektronok forgómozgása -2, -1, 0, 1, 2 mágneses térben irányul.
-1