Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
351
Sziasztok! Az alábbi két feladatban kellen segítség, előre is köszönöm!
1. Autórádió 2,8 m hullámhosszúságú rádióhullámokat fog a 65 pF kapacitású kondenzátort tartalmazó antennája segítségével. Mekkora az antenna tekercsének induktivitása?
2. Egy 5 mikroH induktivitású és 372 nF kapacitású antennához egy 3 mH induktivitású regőkört csatolunk. Mekkorának válasszuk a regőkör kondenzátorának kapacitását, hogy az antenna és a regőkör rezonanciában legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) Az első feladat megoldásához a következő számítást kell végrehajtani:

L = (λ^2) / (4 * pi^2 * C)

Ahol:

L = az antennában található tekercs induktivitása
λ = a hullámhossz (2,8 m)
C = a kapacitás (65 pF)

A számítás után az induktivitás: L = (2,8 m)^2 / (4 * pi^2 * 65 pF) = 15,1 nH

Ez az antennában található tekercs induktivitása.

2) A regőkör rezonanciájának megfelelő kondenzátor kapacitását az antenna és a regőkör összeszerelésének rezonanciájával lehet meghatározni. A rezonancia frekvenciáját a következő egyenlet adja: f0 = 1 / (2 * pi * sqrt(L * C)), ahol L az antenna és a regőkör összes induktivitása (5 mikroH + 3 mH = 8 mikroH), és C a regőkör kapacitása. Ha a rezonancia frekvenciája 2,8 MHz, akkor a kapacitás 372 nF.
1