Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény ábrázolás koordináta rendszerben

Főoldal » Középiskola » Matematika
2214
y=3x-2

az ábrázoláson kivül kell még:
Értelmezési Tartomány,
ÉrtékKészlet,
Zérushely
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, függvény, ÉT, koordinátarendszer, ék
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az ábrázolást sokféleképpen meg lehet csinálni. Egyrészt tudhatod, hogy az `y=x` függvény képe egy 45°-os egyenes, az `y=3x-2` ennél háromszor meredekebb és 2 egységgel el van tolva függőlegesen lefelé. Vagy a legpontosabb módszer az, hogy - mivel tudod, hogy a grafikon egyenes lesz - kiszámolod a függvény két viszonylag távoli pontját, és összekötöd őket egy egyenessel. A harmadik módszer egy számítógépes program használata, én most ezt tettem, mellékeltem az ábrát.

Az értelmezési tartomány a valós számok halmaza (minden `x`-re értelmezett a függvény).

Hasonlóan, az értékkészlet is a valós számok halmaza (minden értéket fel tud venni a függvény).

A zérushely azt az `x`-et jelenti, amely mellett `y=0`, vagyis ahol a grafikon metszi az x tengelyt. Ehhez a `0=3x-2` következő egyenletet kell megoldanunk. Innen a zérushely `x=2/3`.
1

Mellékelek egy jobb ábrát: itt mindkét tengely felosztását ugyanakkorára állítottam, így jobban látszik a függvény meredeksége.
Módosítva: 8 éve
1