Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítég Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
351
Két testet függőlegesen felfelé hajítunk v₁=60m/s illetve v₂=40m/s kezdősebességgel, a második testet T=6s múlva az első után. Mennyi idő múlva és a föld fölött milyen magasságban találkozik a két test (g=10m/s²)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
A két test találkozási ideje és magassága a következő:

Találkozási idő: T = (2 * v₁) / g = (2 * 60) / 10 = 12 s
Találkozási magasság: h = (v₁² - v₂²) / (2 * g) = (3600 - 1600) / 20 = 200 m
A két test 12 másodperc múlva és 200 méter magasságban találkozik a föld fölött.
-1

Az első test, mivel a sebessége másodpercenkét 10 `m/s`-mal csökken, épp 6 s múlva lesz a tetőponton; ekkor indul a 2. test.

Az 1. test honnan indul lefelé:

`s_1=v_0*t_6-g/2*t_6^2` = `6*60-5*6^2` = 180 m

A 2. test által megtett út:

`s=v_(02)*t-g/2*t^2` = `40t-5t^2`

Az 1. test tehát nulla sebességről indul 180 m magasságból, általa megtett út:

`(180-s)=g/2*t^2` = `5t^2` `s=180-5t^2`

`40t-5t^2=180-5t^2`

`t=180/40`=4,5 s múlva találkoznak. (a 2. test indulása után, az 1. indulása után 4,5+6=10,5 s múlva)

A magasságuk:

`s=40*4.5-5*4.5t^2` = 78,75 m.
1