Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Azonosítsd a szerves vegyületeket!

53
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Szerves vegyület, szénhidrát, szénhidrogének
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
a) CH3-C=CH2 (vinil-etilén) és H2 (vízgőz)

b) CH3-CH-CH-CH2 (n-butén) és Cl2 (klór-gáz)

c) CH3 (metán) és HCl (sósav)

d) CH3-C-CH3 (2-metilpropán) és H2O (víz)

*f) CH3-CH2-CH-CH2 (1-butén) és H2O (víz)

*g) CH3-CH-CH=CH2 (etilénglikol) és [0] (oxigén)

*h) CH3-CH2-CH2-CH3 (n-bután) és [0] (oxigén)

*i) CH3-C-CH3 (2-metilpropán) és [0] (oxigén)

*j) 6CH3COOH (etilén-glikol) és 4K2Cr2O7 (kalium-dikróm-heptoxid), 16H2SO4 (savas szulfát)
-1

Szóval a feladat az, hogy a kis betűvel jelölt anyagoknak mi a nevük, szerkezetük stb; nem pedig a felrajzolt molekulákat kell elnevezni.

A későbbiekben kiderül, hogy itt az alkének (olefinek) reakciói a téma.

a, Ebben a folyamatban egy katalitikus hidrogénezést láthatunk, egy alként hidrogénezünk, telített vegyület lesz belőle, az ábrán a neve és képlete.

b, Az olefinekre egyik jellemző addíciós reakció, valami alkén(b) úgy reagál a klórral, hogy egy telített diklórszármazék keletkezik; a kettős kötés az eredeti vegyületben a között a két szénatom között van, amire a klór addícionál.

c, Itt két vegyület jöhet szóba, mindkettőnél érvényes a Markovnyikov-szabály (ha nem tudod, mi az, nézz utána).

d, Az e, vegyület vízaddíciója erdményezi a hidroxivegyületet, egy alkénből indultunk ki, ábra

e, egy másik jellemző reakciója az olefineknek a polimerizáció. a keletkező vegyület a polipropilén, tehát propilénből (propénből) indultunk ki.

f, Ez már egy enyhe oxidáció, naszcensz oxigénnel (ezt jelenti a [O] jelölés). A kiindulási olefin kettőskötése a két hidroxilcsoportot tartalmazó szénatom között.

g, Ez pedig egy erélyesebb oxidáció, kénsavas `KMnO_4`-os közegben; itt lánchasadás történik, a keletkező vegyület lehet oxovegyület, karbonsav és mivel a lánc végén van a kettős kötés, a metiléncsoport oxidációja révén `CO_2` keletkezik.

h, Egy erélyes oxidáció során két karbonsav keletkezett; olyan vegyületekből lehetséges, ami a két karboxilcsoportot kötjük össze kettős kötéssel.

i, a d vegyületet már megtaláltuk, mivel itt az egyik szénatom magasabb rendű, nem keletkezik csak karbonsav a lánchasadáskor, hanem oxovegyület is (keton).

j, Ez szintén egy erélyesebb oxidáció. Azt látjuk, hogy csak egyféle karbonsav keletkezik, ez úgy lehetséges, hogy a kettős kötés mindkét oldalán ugyanaz a funkciós csoport helyezkedik el.
0