Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pls help

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Előre is köszi a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatolt képen a feladathoz tartozó ábra. Trapéz: Olyan négyszög, melynek van párhuzamos oldalpárja. Ezek a trapéz alapjai, a másik két oldal pedig a szárak. A piros és a kék szakasz hossza megegyezik, mivel mindkettő a trapéz magassága, emiatt merőlegesek is hosszabb alapra, továbbá úgy vannak berajzolva, hogy a ` B,C ` csúcsokból indulnak. Így kapunk két derékszögű háromszöget.
A jobb oldaliban trigonometriával kapjuk, hogy ` y=\sin60^{\circ}\cdot 2\sqrt{3} = 3 `
Hasonlóan a másik befogót, csak koszinusszal, vagy Pitagorasz tétellel: ` x = \sqrt{(2\sqrt{3})^2-3^2)=\sqrt{3} `

A bal oldali háromszögben így már ismerünk két oldalt, a harmadik számolható Pitagorasz tétellel: ` z = \sqrt{(\sqrt{10})^2-3^2} = 1 `

Trapéz területe: ` T = (a+c)/2\cdot m `, ahol a,c a trapéz alapjai, m pedig a magasság.

Így ` T=(5+\sqrt{3}+4)/2\cdot 3 = (27+3\sqrt{3})/2 `
Módosítva: 3 éve
0