Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Sziasztok
A segítségetek szeretném kérni az ötös és hatos feladatban, köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5) A négyzet alapú szabályos gúla alapja 6 cm oldalú, az oldaléle pedig 5 cm hosszú, tehát a térfogata:
V = (4/3) * π * (6/2)^2 * (5/2) = (4/3) * π * 9 * 2.5 = 22.5 * π cm^3

A gyertyának való viaszt pedig kocka alakú, 11 cm oldalú tömbökben árulják, tehát a tömb térfogata:
V = 11^3 = 1331 cm^3

Tehát a legfeljebb hány gyertyát önthet Zsófi egy 11 cm oldalú tömbből:
1331 cm^3 / (22.5 * π cm^3/gyertya) = 59.5 gyertya

Tehát Zsófi legfeljebb 59 gyertyát önthet egy 11 cm oldalú tömbből.


6) A Föld folyékony édesvízkészlete 3% a teljes vízkészletből, ami 1400 millió km3, ezért a folyékony édesvízkészlet 42 millió km3.

A gömb sugara r = (3/4π)^(1/3) * (V/π)^(1/3), ahol V az a gömb térfogata.

A Föld folyékony édesvízkészletének térfogata 42 millió km3, ezért a gömb sugara:
r = (3/4π)^(1/3) * (42*10^9 m^3/π)^(1/3) = (3/4π)^(1/3) * (42/π)^(1/3) * 10^3 m

Ez kb. 6.8 km, egész kilométerre kerekítve, 7 km.
0