Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Test jegén való lassulása

Főoldal » Középiskola » Fizika
346
800 kg össztömegű autóddal kigurulsz a jégen 36 km/h sebességről. A jég-gumi közti súrlódási együttható 0.01 . (Légellenállástól és az autó belső súrlódásaitól eltekintünk.)
Mekkora utat teszel meg a megállásig?
Mekkora az autóra ható erő?
Mekkora a lassulás?
Mennyi idő alatt állunk meg?
Mekkora utat teszünk meg?

Előre is köszi ha valaki megoldja:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, erő, súrlódás, súrlódásierő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az autóra ható fékezőerő (F) az össztömeg (m) és a lassulás (a) között áll fenn: F = ma.
A súrlódási erő (Ffriction) a súrlódási együttható (μ) és a normálerő (Fn) között áll fenn: Ffriction = μ * Fn.
A normálerő a gravitációs erő (mg) és a forgóerő (mv^2/r) között áll fenn, ahol v a sebesség és r a jégen való gurulás sugara.

Mekkora az autóra ható erő?
F = ma = 800 kg * a

Mekkora a lassulás?
A lassulás (a) az össztömeg (m) és a fékezőerő (F) között áll fenn: a = F / m

Mennyi idő alatt állunk meg?
Az idő (t) a lassulás (a) és a kezdeti sebesség (v0) között áll fenn: v = v0 + at

Mekkora utat teszünk meg?
Az utat (s) a kezdeti sebesség (v0), az idő (t) és a lassulás (a) között áll fenn: s = v0t + (1/2)at^2
0