Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Próbálkozok vele de nem jutok vele semmire. Ha valaki tudná hogyan kell megoldani sokat segítene.

Főoldal » Középiskola » Matematika
335
Nem nagyon tudok hozzászólni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
köb, behlyettesítés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szám köbe biztosan kisebb, mint a kifejezés, így ott nem érdemes vizsgálni.

I. `n^3=n^3+2n^2+9n+8`

`2n^2+9n+8=0`

A nemnegatív egész számok halmazán nincs megoldása.

II. `(n+1)^3=n^3+2n^2+9n+8`

`cancel(n^3)+3n^2+3n+1=cancel(n^3)+2n^2+9n+8`

`3n^2+3n+1=2n^2+9n+8`

`n^2-6n-7` = 0

`(n-7)(n+1)=0`

`n=7`

III. `(n+2)^3=n^3+2n^2+9n+8`

`cancel(n^3)+6n^2+12n+cancel(8)=cancel(n^3)+2n^2+9n+cancel(8)`

`6n^2+12n=2n^2+9n`

`4n^2+3n=0`

`n(4n+3)=0`

n = 0

IV. `(n+3)^3=n^3+2n^2+9n+8`

`cancel(n^3)+9n^2+27n+27=cancel(n^3)+2n^2+9n+8`

`7n^2+18n+19=0`

Megoldod megoldóképlettel, nem lesz valós megoldás.

és efelett sem

Így két megoldás van: n = 0 és n = 7.
Módosítva: 3 éve
0