Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A transzformátor

Főoldal » Középiskola » Fizika
436
Egy transzformátor primerkörei menetszáma 35-szöröse a szekunder menetszámnak.
Mekkora áram folyik a primerkörben, amikor a szekunder tekercshez kapcsolt ízzón az áramerősség 0,6 A.

Np = 35 Nsz
Isz = 0,6A
——————-
Ip = ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A transzformátor áramerőssége a primerkör és a szekunder között arányos a menetszámukkal.

A transzformátor aránya = Np / Nsz = 35

Az áramerősség aránya = Ip / Isz

Az áramerősség aránya és a transzformátor aránya egyenlő, így:
Ip / Isz = Np / Nsz

Isz = 0,6 A
Np / Nsz = 35

Tehát:
Ip = Isz * Np / Nsz
Ip = 0,6 A * 35
Ip = 21A
0