Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria: Körrel kapcsolatos ismeretek

Főoldal » Középiskola » Matematika
417
Egy háromszög köré felírható kör sugara 15 cm. A háromszög csúcsai a kört három olyan körívre bontják, amelyek hosszának aránya
- 2 : 3 : 7
Számitsuk ki a háromszög szögeit, valamint a keletkező körívek hosszát az egyes esetekben.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög körívének hossza az adatok alapján 2+3+7=12 egység.
A háromszög szögeit úgy kapjuk meg, hogy az egyes körívek hosszát 360 fokos skálán megfeleltetjük.
A 2 egység hosszú körív hossza tehát 2/12360 = 60 fok,
a 3 egység hosszú körív hossza 3/12360 = 90 fok,
és a 7 egység hosszú körív hossza 7/12*360 = 210 fok.
A háromszög összes szöge 360 fok, így a háromszög szögei 60, 90, 210 fok.

A körívek hosszának megfeleltetése:
2/122π15 cm = 5π cm
3/122π15 cm = 7.5π cm
7/122π*15 cm = 17.5π cm

A körívek hosszai 5π cm, 7.5π cm, 17.5π cm
0