Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
767
3,15 gramm kristályvíztartalmú oxálsavat vízben oldunk. Az így kapott oldal egytizede 12,5 cm3 térfogatú, 0.0800 mol/dm3 koncentrációjú kálium-permanganát oldatot színtelenít el kénsavas közegben, az alábbi (rendezendő!) reakcióegyenlet szerint:

KMnO4 + (COOH)2 + H2SO4 = K2SO4 + MnSO4 + CO2 + H20

a) Oxidációs számok jelölésével rendezze a fent jelölt reakció egyenletét!

b) Határozza meg a kristályvizes oxálsav képletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a, Ábra

b,

`M_((COOH)_2*xH_2O)` = 90+18x `g/(mol)`

A `KMnO_4` oldat:

1000 `cm^3`-ében 0,08 mol `KMnO_4`

12,5 `cm^3` oldatban van `12.5*0.08` = 1 mmol `KMnO_4`

Az egyenlet szerint ez reagál `1/2*5` = 2,5 mmol oxálsavval

A tízszeresében van 25 mmol oxálsav, ami `0.025*(90+18x)` g

`0.025*(90+18x)=3.15`

`x=(3.15/0.025-90)/18` = 2

A kristályos oxálsav képlete: `ul((COOH)_2*2H_2O)`.

0