Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Redoxi-titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
378
Kérlek segítsetek, elakadtam ebben az emelt feladatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
51,

2 `MnO_4^-` + 5 `H_2O_2` + 6 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 8 `H_2O` + 5 `O_2`

`Cr_2O_7^(2-)` + 3 `H_2O_2` + 8 `H^+` = 2 `Cr^(3+)` + 7 `H_2O` + 3 `O_2`

a,

A `KMnO_4`-oldat:

1000 `cm^3`-ében van 0,05 mol `KMnO_4`

20,3 `cm^3` oldatban van `20.3/1000*0.05` = 1,015 mmol `KMnO_4`

Az I. egyenlet szerint ez reagál `1.015/2*5` = 2,5375 mmol `H_2O_2`-dal.

10 `cm^3` `H_2O_2`-oldatban van 2,5375 mmol `H_2O_2`

250 `cm^3` oldatban van `250/10*2.5375` = 63,4375 mmol `H_2O_2` ; ez 25 `cm^3`-ből lett felhígítva.

25 `cm^3` oldatban van 63.4375 mmol `H_2O_2`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/25*63.4375` = 2,5375 mol `H_2O_2`, ami `2.5375*34` = 86,275 g

A `H_2O_2`-oldat `ul("86,275" g/(dm^3))`-es.


b,

A hígított oldat 10 `cm^3`-ében van 2,5375 mmol `H_2O_2`

A II. egyenlet szerint ez reagál `2.5375/3` = 0,8458 mmol `K_2Cr_2O_7`-tal.

17,1 `cm^3` oldatban van 0,8458 mmol `K_2Cr_2O_7`

1000 `cm^3` oldatban van `1000/17.1*0.8458` = 49,464 mmol `K_2Cr_2O_7`

A `K_2Cr_2O_7`-oldat `ul("0,0495" (mol)/(dm^3))`-es.

c,

2 `H_2O_2` `overset(MnO_2)(to)` 2 `H_2O` + `O_2`

500 `cm^3` standardállapotú oxigéngáz az `0.5/24.5` = 20,41 mmol

A reakcióegyenlet szerint ez keletkezik `2*20.41` = 40,82 mmol `H_2O_2`-ból.

Az eredeti oldat

25 `cm^3`-ében van 63,4375 mmol `H_2O_2`

Mennyiben van 40,82 mmol?

x = `40.82/63.4375*25` = `ul("16,09" cm^3)` `H_2O_2` fejleszt ennyi oxigéngázt.
0