Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia égéshő számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
713
a tölgyfa átlagos égéshője 19800kj/kg környezetvédelmi okokból a fatűzelés helyett a metánnal való fűtést szokták javasolni legalább mekkora tömegű tölgyfa égését lehet kiváltani 1,00 m3 térfogatú standard légköri nyomású 25 c hőmérsékletű metán égésével ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nekünk kell 1m3 CH4 égésénél felszabadult energia szóval kell egy reakcióhő. (képződéshők nélkül nehéz a feladat... )

CH4 (g) + 2 O2 (g) = CO2 (g) + 2 H2O (g) ( dkH O2 = 0 kj/mol )
drH = 2 * dkH H2O + dkH CO2 - dkH CH4 = 2 * -242 + -391 - (-74,9) = - 800 kj/mol
Ezeket az adatokat táblázatból néztem!

1m3 = 1000 dm3 ha standard Vm= 24,5 dm3/mol
1000/24,5 =4,82 mol
4,82 * 800 = 3856 kj
3856 / 19800 =0,1947 kg = 0,195 kg = 195g tölygfa

Ha van kérdés nyugodtan kérdezz, szerintem ez a megoldás menete, de hibázhatok :)
Módosítva: 3 éve
0