Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok!Valaki meg tudná oldani ezt a feladatot? Reggel nyolcra kéne legkésőbb.(01.17)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1371
Egy forgáskúp nyílásszöge 60°, magassága 10 cm. Mekkora a kiterített
palástjának a középponti szöge és területe? Számítsd ki a kúp felszínét és
térfogatát is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Csatolt képen az ábra. A nyílásszög a kúp csúcsánál lévő szöget jelenti. A kúp belsejébe rajzolható egy a képen látható derékszögű háromszög. Ennek a rövidebbik befogója éppen az alapkör sugara, átfogója a kúp alkotója. Előbbi számolható trigonometriával:

` \text{tg} 30° = r/10 \Rightarrow \sqrt{3}/3 = r/10 \text{/}*10 \Rightarrow r=(10\sqrt{3})/3 `
Az alkotó is számolható trigonometriával, de lehet Pitagorasz tétellel is:
` a = \sqrt{10^2+((10\sqrt{3})/3)^2} = \sqrt{400/3} = 20/\sqrt{3}`

A kiterített palást két egyenes oldala a kúp alkotója, az ívhossza pedig az alapkör kerülete. Az ívhossz így: ` 2*(10\sqrt{3})/3\pi = (20\sqrt{3})/3\pi `.
A palást megfelel egy körcikknek. Körcikkben igaz, hogy középponti szög (radiánban)·sugár = ívhossz:
` \overset(frown)\alpha\cdot 20/\sqrt{3} = (20\sqrt{3})/3\pi \Rightarrow \overset(frown)\alpha=\pi = 180^{\circ}`

Körcikk területe (egyik lehetséges): ívhossz*sugár/2. De most mivel 180° a középponti szög, ez éppen egy teljes kör fele lesz, így: ` \frac{(20/\sqrt{3})^2\pi}{2} = 200/3\pi`

Kúp felszíne: alapkör+palást területe. ` A= ((10\sqrt{3})/3)^2\pi + 200/3\pi = 100\pi ` cm2
Kúp térfogata: `V = (r^2\pi\cdot m)/3 = (100/3\pi\cdot 10)/3 = 500/3\pi ` cm3
Módosítva: 3 éve
0