Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika elektrosztatika

Főoldal » Középiskola » Fizika
748
1. Két egyenlő nagyságú pontszerű töltés között 20 cm távolságból 2,025 N erő hat. Mekkorák a töltések?
2. Két 10^-7 C töltést egymástól 3 m távolságban rögzítettünk. A két töltést összekötő szakasz harmadolópontjába helyezett 10^-7 C töltésre mekkora nagyságú és milyen irányú erő hat?
3. A 2·10^-7 C pontszerű töltéstől mekkora távolságban lesz a térerősség értéke 2·10^4 N/C?
4. Egymástól 45 cm távolságban rögzítettük a 6·10^-8 C és az 1,5·10^-8 C töltéseket. Hol lesz nulla a két töltés által keltett tér erőssége?
5. Egymástól 30 cm távolságban rögzítettök a 4,5·10^-9 C és -2·10^-9 töltéseket. Hol lesz nulla a két töltés által keltett tér erőssége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, elektrosztatika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1, feladat
Az Coulomb törvénye szerint az egymáshoz közel eső töltések között ható erő F = k * q1 * q2 / r^2, ahol k a Coulomb állandója, q1 és q2 a töltések nagysága, r a távolság köztük.

Tehát: F = k * q1 * q2 / r^2

k = 8.9875 * 10^9 N * m^2 / C^2
r = 0.2 m
F = 2.025 N

q1 = q2 = q

Tehát: 2.025 N = 8.9875 * 10^9 N * m^2 / C^2 * q^2 / (0.2 m)^2

q = sqrt(2.025 N * (0.2 m)^2 / (8.9875 * 10^9 N * m^2 / C^2))

q = sqrt(2.025 N * (0.2 m)^2 / (8.9875 * 10^9 N * m^2 / C^2))

q = sqrt(2.025 N * 4 m^2 / 8.9875 * 10^9 N * m^2 / C^2)

q = sqrt(2.025 N * 4 / 8.9875 * 10^9)

q = sqrt(0.00811) C

q = 0.089 C
0