Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezeket kaptam a félévi jegyemhez. Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
341
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1: Az áramerősséget amperekben (A) mérik, és az időt másodpercekben (s). Az áramerősség és az idő összegzésével az áram mennyiségét kapjuk, amelyet Coulombban (C) mérnek. Az áramerősség és az idő szorzatával pedig az áramerőt, amelyet wattban (W) mérjük.
Az elektronok száma pedig a áram mennyisége és az elektron tömege összeszorzatával kapható, ami a következőképpen néz ki:

elektronok száma = áram mennyisége / elektron tömege

A Combino villamos legnagyobb áramfelvétele 1200 A, ezért a számítás:

elektronok száma = 1200 A * 1s / 1,610^-19 C/elektron = 7,510^20 elektron

3: A hosszúság és az áramerősség szorzatával kapjuk a teljes áramot, amit kapunk, amikor a vezeték hosszát méterben, az áramerősséget amperekben (A) és a feszültséget voltban (V) mérjük.
L = I * V / R

Ahol R a vezeték ellenállása, ami általában a vezeték térfogatának és anyagának függvénye

R = p * L / A

Ahol p = resistivitás (ohmméterekben), L = hosszúság (m) és A = térfogat (m²)

A réz vezeték resistivitása = 1,68 * 10^-8 ohmméter

A = (0,2 mm)² * pi / 4 = 3,14 *10^-7


R = 1,68 * 10^-8 ohmméter * ( L / 3,14 *10^-7 m²)

L = 1,5 V * 3,14 *10^-7 m² / (50 mA * 1,68 * 10^-8 ohmméter) = 1,5 m

4: a. A teljesítményt, amelyet a főzőlap felvesz, a feszültség és az áramerősség szorzatával kapjuk:
P = U * I = 230 V * 2,5 A = 575 W

b. A hőleadás a teljesítmény és az idő szorzatával kapható meg, amikor a teljesítményt wattban (W) és az időt percben (min) mérjük:

Q = P * t

Q = 575 W * 20 min = 11,5 kJ

Azaz a főzőlap 20 perc alatt 11,5 kilojoule hőt ad le.

(A 2.-at csináld meg.)
0