Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia hf

Főoldal » Általános iskola » Kémia
468
Sziasztok sos sürgős lenne a kèmia hàzi segítsetek megvàlaszolni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. hidrogén előállítás laborban, iparban
laborban: cink + sósav → cink-klorid + hidrogén gáz
Zn + 2 HCl → ZnCl₂ + H₂

iparban: víz elektrolízisével, vagy nátrium-klorid oldat elektrolízisével (hypo gyártás), vagy vízgáz reakcióval (kevésbé tiszta hidrogén keletkezik). Utóbbinál izzó szénre vízgőzt vezetnek, a keletkező szén-monoxid hidrogén gáz elegyből a szén-monoxid és további vízgőz reakciójával hidrogén gáz és szén-dioxid keletkezik.

2. a levegő 21% oxigénből, 78% nitrogénből és 1% egyéb gázból áll, ebből kb 0,04% szén-dioxid.
oxigén: színtelen, szagtalan gáz, az égést táplálja, vízben gyengén oldódik (a vízi állatok így tudnak lélegezni)
nitrogén: színtelen, szagtalan gáz, az égést nem táplálja
szén-dioxid: színtelen, szagtalan gáz, az égést nem táplálja, sűrűsége a levegőnél nagyobb

3. víz: színtelen, íztelen folyadék, számos anyag jó oldószere (például sók, szerves anyagok)
molekularács: szilárd halmazállapotú, kristályos anyagok szerkezete, amelyben a rácspontokon molekulák vannak. Közöttük gyenge, másodrendű kötőerők hatnak. A víz is molekularácsban kristályosodik, amikor megfagy.

4. oxigén + hidrogén → víz
O₂ + 2 H₂ → 2 H₂O

oxigén + kalcium → kalcium-oxid
O₂ + 2 Ca → 2 CaO

5. víz szennyezők: háztartási szennyvíz (WC-ből, mosásból, mosogatásból), gyógyszer maradványok, olajok (tanker hajó baleset, kőolaj), műanyag hulladékok, műtrágyák

6. Ásványvíz: a föld mélyéből feltörő vagy fúrt kútból nyert víz, ásványi anyag tartalma minimum 500 mg/l.
természetes ásványvíz: ugyanez, csak minimum 1000 mg/l.
Egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmaznak.

termálvíz: mélyről feltörő víz, amely spontán feltörésnél minimum 20 °C, fúrásnál minimum 30 °C hőmérsékletű.

7. Az ércek olyan ásványok, amelyekből fémeket állítanak élő. (például bauxit, vasérc)
Az ásványokat kőzetek tartalmazzák. Színük jellegzetes, kristály szerkezetük szabályos (például kvarc, kősó).

8. cink-klorid: ZnCl₂, 1 mol tömege: 65+2*35,5 = 136 g
mészkő: kalcium-karbonát, CaCO₃, 1 mol tömege: 40+12+3*16 = 100 g
szén-dioxid: CO₂, 1 mol tömege: 12+2*16 = 44 g
ammónia: NH₃, 1 mol tömege: 14+3*1 = 17 g
nitrogén-dioxid: NO₂, 1 mol tömege: 14+2*16 = 46 g

9.reakció egyenlet:
2 H₂ + O₂ → 2 H₂O
2*2*1 gramm hidrogén 2*16 gramm oxigénnel egyesül.
tehát 4 gramm hidrogén 32 gramm oxigénnel egyesül.

kérdés, hogy 4 gramm oxigén mennyi hidrogénnel egyesül?

x gramm hidrogén 4 gramm oxigénnel egyesül.

`x/4=4/32`
`x=8/32=1/4` gramm hidrogénnel, ami 0,25 gramm.
Módosítva: 3 éve
1