Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötösöm lesz kémiából: 439/B

Főoldal » Középiskola » Kémia
424
Mennyi hő fejlődik 11,00 kg tömegű, olyan propán-bután gázelegy elégetésekor, melynek normál sűrűsége 2,2133g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Elfelejtetted megadni a képzdőséhőket, így nehéz lesz kiszámolni...
Adatok: ró = 2,21333 g/cm3 m gáz = 11,00 kg = 11000g
A normál sűrűségről én normál állapotra asszociálok azaz 0,00°C azaz 273,15K 101,3kPa
ebből:
PV = m/M * R * T
M = mRT / PV = (11000 * 8,314 * 273,15) / (101,3 * (11000 / 2,21333)) = 49,62 g/mol
Vegyünk 1 mol elegyet:
x mol C3H8 1-x mol C4H10
49,62 = x * 44 + (1-x) * 58
ebből x =0,600 azaz 60% propán 30% bután gáz van az elegyben
Felírjuk az egyenleteket:
C3H8 + 5 O2 = 3 CO2 + 4 H2O
C4H10 + 6,5 O2 = 4 CO2 + 5 H2O (Mindegyik gáz halmazállapotú csak nehéz szépen kiírni)
ezekből kell egy reakcióhő: drH1 = 3* dkH CO2 + 4* dKH H2O - dkH C3H8 = -2045 kj/mol
ugyanez a tematika a másiknál drH2 = - 2642 kj/mol
11000g / 49,62 =221,7 mol ebből prop: 133mol but: 88,7 mol
Felszabadult hő = 133 * 2045 + 88,7 * 2642 = 506330,4 kj =506,3 MJ

Ha van kérdés ne habozz :)
Módosítva: 3 éve
0