Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika gimnázium

Főoldal » Középiskola » Fizika
374
Sziasztok! Valaki tudna segíteni a következő feladatban: Mekkora a Nap vonzóereje a Merkúrra? A következő adatokat tudom: γ=6,67·10^-11, a Nap tömege 2·10³⁰, a Merkúr tömege 0,33·10²⁴, közepes Naptávolság 58·10⁶. Előre is köszönöm szépen a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A Nap vonzóereje a Merkúrra a következőképpen számítható:

F = γ * (m1 * m2) / r^2

ahol:
F = vonzóerő
γ = gravitációs állandó (6,67·10^-11)
m1 = Nap tömege (2·10³⁰ kg)
m2 = Merkúr tömege (0,33·10²⁴ kg)
r = közepes Naptávolság (58·10⁶ m)

Számítva ezt ki:
F = 6,67 * 10^-11 * (2 * 10^30 * 0,33 * 10^24) / (58 * 10^6)^2

F ≈ 3,5 * 10^22 N

Ez azt jelenti, hogy a Nap vonzóereje a Merkúrra 3,5 * 10^22 newton.
1