Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10.

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Sziasztok
x-y = 2
x³-y³ = 26
valaki segítene ebben? nem teljesen értem, hogy ha köbök vannak, akkor ezt hogyan kellene megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, Egyenletrendszer
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha volt szó a nevezetes szorzatokról, akkor

`x^3-y^3=(x-y)(x^2+xy+y^2)`

Így ha elosztod egymással a két egyenletet, akkor:

`x^2+xy+y^2=13`

x = y+2 az első egyenletből; ezt behelyettesíted a négyzetesbe:

`(y+2)^2+(y+2)*y+y^2` = 13

`y^2+4y+4+y^2+2y+y^2=13`

`3y^2+6y+4=13`

`3y^2+6y-9=0`

`y^2+2y+3=0`

`(y+3)(y-1)=0`

`y_1=-3` `rightarrow` `x_1=-1`

`y_2=1` `rightarrow` `x_2=3`

Ellenőrzés
0