Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
Egy mértani sorozat első tagja 5,második és harmadik tagjának összege 10.Adja meg a sorozat első 7 tagjának összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`5q^2+5q=10`

`5q^2+5q-10=0`

`q_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-5+-sqrt(5^2-4*5*(-10)))/(2*5)={(q_1=-2) , (q_2 =1):}`


Ha `q=-2` akkor az első hét tag összege: `S_7=a_1*(q^n-1)/(q-1)=5*(-2^7-1)/(-2-1)=color(red)(215)`

Ha `q=1` akkor az első hét tag összege: `S_7=a_1*q=5*7=color(red)(35)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0