Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lenne még egy feladat....

Főoldal » Középiskola » Kémia
888
Mekkora térfogatú 1,05 g/cm3 sűrűségű, 15,0 w%-os nátrium-karbonát oldat reagál el maradéktalanul 70,0 cm3 1,22 g/cm3 sűrűségű, 35,0 w%-os salétromsavoldattal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Na_2CO_3` + 2 `HNO_3` = 2 `NaNO_3` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

A salétromsav-oldat:

100 g-jában van 35 g `HNO_3`

nekünk van `m=rho*V` = `70*1.22` = 85,4 g oldatunk

85,4 g oldatban van `85.4/100*35` = 29,89 g `HNO_3`, ami `29.89/63` = 0,474 mol

A reakcióegyenlet szerint ez reagál feleannyi, vagyis, `0.474/2` = 0,237 mol `Na_2CO_3`-tal, ami `0.237*106` = 25,146 g.

A `Na_2CO_3`-oldat:

100 g-jában van 15 g nátrium-karbonát

mennyiben van 25,146 g nátrium-karbonát?

m = `25.146/15*100` = 167,64 g az oldat tömege

Az oldat térfogata:

`V=m/rho` = `167.64/1.05` = `ul("159,65 cm"^3)`.
0