Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1298
egy téglalap alakú virágágyás területe 4,8m2. a virágágyat alacsony szegéllyel kerítjük körbe. a szegély 92darab 10cm széles , szorosan egymás mellé ilesztett elemből áll. milyen hoszzúak a virágágy oldalai? Mekkora a távolság a virágágy két legtávolabbi pontja között?
Másodfokú egyenlettel. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A virágányás egyik oldalán található elemek száma: ` x `, másik oldalon : ` y `. Tudjuk, hogy összesen 92 db elemből áll a kerítés, és a virágányás területe 4.8 négyzetméter. Így a következő egyenletrendszer írható:
` 2x+2y = 92 \quad \text{/}:2 \Rightarrow x+y=46`
` 10x\cdot 10y = 48000 \quad \text{/}:100 \Rightarrow xy = 480`

Az első egyenletből y-t kifejezve és beírva a második egyenletbe:
` x(46-x)=480 \Rightarrow x^2-46x+480 = 0 `
Másodfokú megoldóképlettel:
` x_{1,2} = \frac{46\pm\sqrt{(-46)^2-4\cdot 480}}{2} = \frac{46\pm 14}{2} = {(x_1=30, y_1=16),(x_2=16, y_2=30):} `

A virágágyás oldalai tehát 16·10=160 és 30·10=300 cm hosszúak.

Távolság a virágágyás két legtávolabbi pontja között = a téglalap lapátláójának a hossza. Ez Pitagorasz tétellel számolható:

Lapátló ` = \sqrt{160^2+300^2} = 340 ` cm.
Módosítva: 3 éve
0