Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia: alkoholok

Főoldal » Középiskola » Kémia
389
A C3H6O összetételű telítetlen egyértékű alkohol és a C4H8O2 összetételű telítetlen kétértékű alkohol (X+Y)mol keverékéből nátriummal 0,784dm3 standardállapotú hidrogéngázt fejleszthetünk. A keverékből újabb (X + Y)mol pedig 6,392g brómmal lép reakcióba. Mekkora az X és az Y értéke, hány tömeg% C3H6O volt a keverékben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_3H_5-OH` + `Na` `rightarrow` `C_3H_5-ONa` + `1/2` `H_2`

`C_4H_6-(OH)_2` + `Na` `rightarrow` `C_4H_6-(ONa)_2` + `H_2`

`C_3H_5-OH` + `Br_2` `rightarrow` `C_3H_5Br_2-OH`

`C_4H_6-(OH)2` + `Br_2` `rightarrow` `C_4H_6Br_2(OH)_2`

`M_(Br_2)` = 159,8 `g/(mol)`

Akkor legyen x mol az egyértékű és y mol a kétértékű alkohol, ha már úgy kéri a feladat.

x mol egyértékű alkoholból keletkezik `x/2` mol hidrogéngáz

y mol kétértékű alkoholból keletkezik y mol hidrogéngáz

0,784 `dm^3` hidrogéngáz startdard körülmények között `0.784=24.5` = 0,032 mol

I. `x/2+y=0.032`

x mol egyértékű alkohol reagál x mol brómmal

y mol kétértékű alkohol reagál y mol brómmal

A reagáló bróm mennyisége `6.392/159.8` = 0,04 mol

II. `x+y=0.04`

II. . I.: `x/2=0.04-0.032` = 0,008

x = 0,016 mol

y = 0,024 mol

`M_(C_3H_6O)` = 58 `g/(mol)`

`M_(C_4H_8O_2)` = 88 `g/(mol)`

Az első vegyület tömege: `0.016*58` = 0,928 g

A másodiké: `0.024*88` = 2,112 g

Összesen 0,928+2,112 = 3,04 g

3,04 g elegyben van 0,928 g 1. anyag

100 g elegyben van `100/3.04*0.928` = 32,89 g

A tömeg%-os össztetétel: 32,89 tömeg% egyértékű és 100-32,89 = 67,11 tömeg% kétértékű alkohol.
0