Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia: alkohol, karbonsav

Főoldal » Középiskola » Kémia
348
Egy telített egyértékű alkoholt reagáltatunk egy telített monokarbonsavval. A keletkezett észterben a szén tömege fele az észtert képző sav és alkohol együttes tömegének. Az alkoholban lévő hidrogén tömege pedig kétszerese a savban lévő hidrogén tömegének. Határozza meg az alkohol és a karbonsav összegképletét! Írja fel a lehetséges szerkezeti képletüket és nevüket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Akkor képezzünk észtert:

`C_xH_(2x+1)-OH` + `C_yH_(2y+1)-COOH` `Leftrightarrow` `C_yH_(2y+1)-COOC_xH_(2x+1)`

1 mol vegyületben az észter széntartalmának tömege: `12*(x+y+1)`

A sav és az alkohol tömege: `12x+2x+2+16+12(y+1)+2y+2+32` = `14x+14y+64`

Így az első egyenlet: `2*12(x+y+1)=14x+14y+64`

Az alkoholban levő hidrogén: 2x+2

A savban levő hidrogén: 2y+2

A második egyenlet: `(2x+2)=2(2y+2)`

Na ezt kell megoldani.

I. 24x+24y+24=14x+14y+64

I. 10x+10y=40

x+y=4 `rightarrow` y=4-x

II. 2x+2=4y+4; 2x-4y=2

II. 2x-4(4-x)=2

2x-16+4x=2

x = 3

y = 1

Alkohol: propanol, ez lehet kétféle, primer vagy szekunder alkohol.

`CH_3-CH_2-CH_2-OH` n-propanol

`CH_3-CH(OH)-CH_3` 2-propanol vagy i-propanol.

A karbonsav esetén nincs sok lehetőség, az ecetsav a keresett sav: `CH_3COOH`
0