Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
636
Etil-klorid, 2-klór-propán és 2-klór-2-metil-bután elegyét NaOH vizes oldatával melegítjük. A képződött termékeket CuO-al oxidáljuk, ennek a reakciónak a termékeit pedig ammóniás közegben ezüstionokkal reagáltatjuk. A lúgos főzéshez alkalmazott 45cm3 2mol/dm3-es koncentrációjú NaOH oldatból a felesleget 10cm3 0,5mol/dm3 koncentrációjú kénsav semlegesíti. Az oxidációhoz 3,98g CuO szükséges és utolsó lépésként 6,47g ezüst válik ki. Írja fel a reakcióegyenleteket és nevezze meg a keletkezett vegyületeket! Határozza meg a kiindulási alkil-halogenid-elegy mól%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Akkor először végignézzük előre, aztán elindulunk vissza:

A halogenidekből lúgos főzés hatására rendre alkoholok lesznek, így lett egy primer, egy szekunder és egy tercier alkohol.

A réz(II)-oxidos enyhe oxidációval a primer alkoholból aldehid, a szekunder alkoholból keton lesz, a tercier alkohol nem reagál.

Az ezüsttükör-próbát csak az aldehid adja (ebben az esetben), így a keletkező ezüst mennyiségéből tudjuk számolni az 1. vegyület mennyiségét.

`A(Ag)` = 107,87

Keletkezett tehát `6.47/107.87` = 0,06 mol ezüst, ez feleannyi mol aldehidből lett, tehát az 1. vegyület mennyisége 0,03 mol.

`M_(CuO)` = 79,54 `g/(mol)`

A szükséges CuO mennyisége tehát `3.98/79.54` = 0,05 mol.

Az 1. számú vegyülethez kellett 0,03 mol, a 2. számú vegyület mennyisége tehát 0,05-0,03 = 0,02 mol

A kénsav mennyisége: `10/1000*0.5` = 0,005 mol

`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

Ez reagál kétszerannyi, vagyis 0,01 mol NaOH-val; ez a fölös mennyiség.

A hozzáadott NaOH mennyisége: `45/1000*2` = 0,09 mol. Levonva a felesleget, amit a kénsavval közömbösítettünk, 0,09-0,01 = 0,08 mol NaOH volt az a mennyiség, ami mindhárom vegyülettel reagált. Az első kettőt már tudjuk; a harmadik vegyület mennyisége tehát `0.08-(0.03+0.02)` = 0,03 mol

0,08 mol elegyben van: 0,03 mol etil-klorid ; 0,02 mol 2-klórpropán és 0,03 mol 2-klór-2-metilbután.

100 mol elegyre vonatkoztatva:

`100/0.08*0.03` = 37,5 mol% etil-klorid

`100/0.08*0.02` = `25` mol% 2-klórpropán

A maradék a harmadik. `(37,5)`.
0