Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkohol égetése

Főoldal » Középiskola » Kémia
649
Egy telített, nyíltláncú, egyértékű alkoholt levegőfelesleggel elégettünk. Az égés utáni elegyben 74,96 térfogat% N2, 8,98 térfogat% O2 és együttesen 16,06 térfogat% CO2 és H2O van. Mi az alkohol összegképlete? Hány %-os volt a levegőfelesleg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n+1)-OH` + 1,5n `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

Táblázat mellékelve.

Induljunk ki 1 mol alkoholból, emellett (ha 21:79-es oxigén:nitrogén aránnyal számolunk) van még x mol oxigén és `79/21*x` mol nitrogén.

Átalakul: Az összes alkohol reagál, 1 molhoz 1,5n mol oxigén szükséges, a nitrogén nem változik; keletkezik n mol `CO_2` és `n-1` mol víz.

Az egyensúlyi (vagy inkább végső) gázelegyben: alkohol nincs, oxigén x-1,5n mol; a nitrogén változatlan, a `CO_2` n mol, a víz n-1 mol.

A végső elegy mennyisége: `x-1,5n+79/21*x+n+(n+1)` = `100/21*x+0,5n+1` mol

A megadott térfogat%-ok alapján:

I. `(79/21*x)/(2n+1)=74.96/16.06`

`x=((2n+1)*(74.96/16.06))/(79/21)`

II. `(x-1.5n)/(2n+1)=8.98/16.06` (ide behelyettesíted az előző sorban kifejezett x-et)

Nem szarakodom végig, menni fog.

n = 5 ; x = 13,6

Az alkohol 5 szénatomos, összegképlete `C_5H_(11)-OH` ; a levegőfelesleget pedig úgy kapod meg, hogy ami a végső elegyben van oxigén mennyisége, osztod az elreagált mennyiséggel:

`(x-1.5*n)/(1.5*n)*100` (így már %-ban kapod) = `(13.6-1.5*5)/(1.5*5)*100` = `81.dot(3)` %-os.
0