Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a ponton átmenő egyeneses feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
310
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenes normálvektoros egyenlete: `Ax+By = Ax_0+By_0 ` ahol ` \vec{n}(A,B) ` az egyenes normálvektora (egyenesre merőleges vektor), és ` (x_0;y_0) ` egy az egyenesre illeszkedő pont. Ha két egyenes párhazumos, akkor a normálvektoruk megegyezik. Ez leolvasható a megadott egyenes egyenletéből: ` \vec{n}(4;5) `. Ezt és a megadott pontot felhasználva, a keresett egyenes egyenlete:

` 4x+5y = 4\cdot 3 + 5\cdot(-5) \Rightarrow 4x+5y = -13 `

Másik fajta megoldás: Ha két egyenes párhuzamos, akkor a meredekségünk megegyezik. Fejezzük ki az y-t a megadott egyenesnél: ` y = -\frac{4}{5}x `. Tehát a meredekség ` -\frac{4}{5} `
Egyenes iránytényezős egyenlete: ` y = mx+b ` ahol ` m ` a meredekség, és ` b ` az ` y ` tengelymetszet. Ha egy pont illeszkedik egy egyenesre, akkor annak egyenletét kielégíti, így:
` -5 = -\frac{4}{5}(3)+b \Rightarrow b= -\frac{13}{5}`
Tehát a kérdéses egyenes egyenlete: ` y = -\frac{4}{5}x - \frac{13}{5} ` ami megegyezik az előző megoldással, csak itt ki van fejezve ` y `
Módosítva: 3 éve
1