Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
711
Előre is köszönöm a válaszokat!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1.)
Biztosan hat rá a nehézségi erő (lefelé) és azt kiegyensúlyozandó a talaj nyomóereje (felfelé). A motor forgatónyomatéka a kerekek és a talaj közti súrlódási erőn keresztül jobbra szeretné gyorsítani az autót, de mivel egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez, ezt teljes egészében kiegyenlíti a balra ható közegellenállási erő.

2.)
A nyomás a nyomóerő és a felület hányadosa, a nyomóerő most a pótkocsi súlya: `P=F/A=(mg)/A=(924*10)/3=3080 Pa`

3.)
Döblec? Ma is tanultam egy új szót! :)

Az erő vektormennyiség, ezért az `F_1` és `F_2` erők vektori összegét kell képezni. Nincs nehéz dolgod, mert látszólag merőlegesek. Rajzold be a két erő által kifeszített téglalapot, ennek a balra lefelé mutató átlója lesz az eredőerő. A nagyságát pedig Pitagorasz-tétellel számíthatod ki:
`F_e=sqrt(F_1^2+F_2^2)=sqrt(6^2+8^2)=sqrt(100)=10N`
0