Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1948
Egy háromszög két szöge 46° és 60°. Mekkora a háromszög területe, ha a 60°-os szöggel szemben lévő oldal hossza
a, 8 cm
b, 102 cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Háromszög belső szögeinek összege `180°`, ebből kettő meg van adva így tudjuk mindhárom szöget melyek rendre `74°`, `60°` és `46°`.

a, `60°` -os szöggel szemközti oldal `8cm`
Egyszerű szinusztételekkel megkapjuk a további oldalakat:
`x/8 = sin74/sin60 => x = sin74/sin60xx8 => x ~~ 8.88`
`x/8 = sin46/sin60 => y = sin46/sin60xx8 => y ~~ 6.64`
A háromszög oldalai rendre `8.88 cm`, `8cm` és `6.64cm` hosszúak.

b, `60°` -os szöggel szemközti oldal `102cm`
Egyszerű szinusztételekkel megkapjuk a további oldalakat:
`x/102 = sin74/sin60 => x = sin74/sin60xx102 => x ~~ 113.22`
`y/102 = sin46/sin60 => y = sin46/sin60xx102 => y ~~ 84.72`
A háromszög oldalai rendre `113.22 cm`, `102cm` és `84.72cm` hosszúak.
Módosítva: 8 éve
0