Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az egyenest meghatározó adatok a koordináta-rendszerben

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
Egy egyenes egyik pontja P(-1; 3) ,egy normálvektora n(-2;5).
Határozzuk meg az egyenesre illeszkedő P pont második koordinátáját ha első koordinátája
a) 4 b)-1 c) 2/3 d) gyök2

Kérem levezetnétek nekem? Előre is köszönöm a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A normálvektorból számolunk irányvektort (meredekséget). A normálvektor merőleges az egyenesre:

`n(-2;5)` `rightarrow` `m=-1/(n_y/n_x)= -1/(5/(-2)) = 2/5`

Az adott egyenes pontját behelyettesítjük az egyenes általános egyenletébe:

`y=mx+b`

`3=2/5*(-1)+b`

`b=3+2/5=17/5`

Az egyenes egyenlete: `y=2/5*x+17/5`

Az x helyére beírod az adott számokat, amennyit kapsz y-ra, az a válasz.

a, x=4

`y=2/5*4+17/5` = `8/5+17/5` = `25/5` = 5

b, x = -1 (ez a P pont lesz)

`y=2/5*(-1)+17/5` = `(-2+17)/5` = `15/5` = 3

c, x = `2/3`

`y=2/5*2/3+17/5` = `4/15+17/5` = `(4+51)/15` = `55/15` = `11/3`

d, x= `root()(2)`

`y=2/5*root()(2)+17/5` = `(2*root()(2)+17)/5`

Ábra
0