Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
3961
Egy paralelogramma egyik átlójának hossza 15 cm. Ez az átló a paralelogramma egyik szögét egy 32°-os és egy 43°-os szögre osztja. Mekkorák a paralelogramma oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzold le!

A paralelogramma egy oldalon fekvő szögeinek összege 180°.
Tehát van egy 75°-os szöged és egy 105°-os szöged.
Egy háromszög belső szögeinek összege 180° ill. a paralelogramma egy átlóján fekvő, azonos oldalra illeszkedő szögek nagysága egyenlő.
Ezen adatok alapján tudod a paralelogramma szögeit (75° és 105°). tudod az átló hosszát (15 cm) és tudod, hogy az adott átló hogy osztja a kisebbik szöget (32° és 43°).
Szinusz-tétel egyszerű alkalmazásával megkapod az oldalak hosszát :)

`x/15 = sin43/sin105 => x = sin43/sin105xx15 => x ~~ 10.59`
`y/15 = sin32/sin105 => y = sin32/sin105xx15 => y ~~ 8.23`

A paralelogramma oldalai `10.59 cm` és `8.23 cm` hosszúak.
0