Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség légyszi!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
724
Sziasztok!

Lenne 3 kérdésem kémiából:)

1. Egy kalcium-magnézium keveréket elégetve a szilárd anyag tömege 56,7%-kal nő. Határozzuk meg a keverék anyagmennyiség- és tömegszázalékos összetételét![Ar(Mg)= 24,3.)

2. Kalcium-karbonátot és magnézium-karbonátot tartalmazó keveréket tömegállandóságig hevítve, 49,0%-os tömegcsökkenést tapasztalunk. Mi volt a kiindulási keverék n/n%-os és m/m%-os összetétele?

3. Nátrium-kloridot és nátrium-bromidot tartalmazó keverék nátriumtartalma 24,44 m/m%. Számítsuk ki a keverék összetételét!

Ha lehet megint részletes levezetéssel segítsetek nekem kérlek, mert úgy értem meg:)) Nagyon köszii!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Nem tudom
-1

1,

2 `Ca` + `O_2` = 2 `CaO`

2 `Mg` + `O_2` = 2 `MgO`

A(Ca) = 40

A(Mg) = 24,3

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

`M_(MgO)` = 40,3 `g/(mol)`
Induljunk ki 100 g-ból, így egyből a tömeg%-os összetételt kapjuk.

x g Ca, ami `x/40` mol, keletkezik `x/40` mol CaO, ami `56*x/40` g.

100-x g Mg, ami `(100-x)/24.3` mol, keletkezik `40.3*(100-x)/24.3` g MgO.

Az 56,7 %-os növekedés azt jelenti, hogy 100 g-ból keletkezik 156,7 g anyag.

`56*x/40+40.3*(100-x)/24.3=156.7`

`x=(156.7*40*24.3-40.3*100*40)/(56*24.3-40.3*40)` = 35,38

A keverék 35,38 tömeg% kalciumot és 100-35,38 = 64,62 tömeg% magnéziumot tartalmazott.

Mol%:

`35.38/40` = 0,88 mol kalcium

`64.62/24.3` = 2,66 mol magnézium

0,88 + 2,66 = 3,54 mol keverék

3,54 mol keverékben van 0,88 mol kalcium

100 mol keverékben van `100/3.54*0.88` = 24,86 mol kalcium és 100-24,86 = 75,14 mol magnézium; ez a mol%-os összetétel.

2,

`CaCO_3` `rightarrow` `CaO` + `CO_2`

`MgCO_3` `rightarrow` `MgO` + `CO_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(MgCO_3)` = 84,3 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

Szintén 100 g-ból indulunk.

x g `CaCO_3` az `x/100` mol, keletkezik `44*x/100` g `CO_2`

100-x g `MgCO_3` az `(100-x)/84.3` mol; keletkezik `44*(100-x)/84.3` g `CO_2`

A tömegcsökkenés a fejlődő `CO_2`

`44*(x/100+(100-x)/84.3)=49`

`x=(49/44-100/84.3)/(1/100-1/84.3)` = 38,98

38,98 tömeg% kalcium-karbonát és 100-38,98=61,02 tömeg% magnézium-karbonát.

mol%-ban:

`38.98/100` = 0,3898 mol `CaCO_3`

`61.02/84.3` = 0,7238 mol `MgCO_3`

0,3898+0,7238 = 1,1136 mol

1,1136 mol keverékben van 0,3898 mol `CaCO_3`

100 mol keverékben van `100/1.1136*0.3898` = 35 mol% `CaCO_3` és 100-35 = 65 mol% `MgCO_3`

3,

`A(Na)` = 23

`M_(NaCl)` = 58,5 `g/(mol)`

`M_(NaBr)` = 102,9 `g/(mol)`

100 g keverék,

x g NaCl, ami `x/58.5` mol, ebben van `23*x/58.5` g nátrium

100-x g NaBr, az `(100-x)/102.9` mol; ebben van `23*(100-x)/102.9` g nátrium

`23*(x/58.5+(100-x)/102.9)=24.44`

`x=(24.44/23-100/102.9)/(1/58.5-1/102.9)` = 12,31

A keverék 12,31 tömeg% NaCl-ot és 100-12,31=87,69 tömeg% NaBr-ot tartalmaz.

Mol%:

`12.31/58.5` = 0,21 mol NaCl

`87.69/102.9` = 0,85 mol NaBr

0,21 + 0,85 = 1,06 mol keverék

1,06 mol keverékben van 0,21 mol NaCl

100 mol keverékben van `100/1.06*0.21` = 19,81 mol% NaCl és 100-19,81 = 80,19 mol% NaBr.
1