Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kötési energia

Főoldal » Középiskola » Kémia
453
Köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Először kiszámoljuk az égetés reakcióhőjét a képződéshőkből:

`C_6H_6` + 7,5 `O_2` `rightarrow` 6 `CO_2` + 3 `H_2O`

`Delta_r H` = `6*Delta_k (CO_2)+3*Delta_k (H_2O)-Delta_k(C_6H_6)` = `6*(-394)+3*(-242)-83` = -3173 `(kJ)/(mol)`

A reakcióhő számolható a kötési energiákból:

`Delta_r H` = `sum E_k("kiindulási")-sum E_k ("keletkezett")`

A kiindulási anyagban van (kötések szempontjából):

- A benzolban 6 db C-C kötés, 6 db C-H-kötés (ez a kérdés)

- Az oxigénben 1 db O=O kötés

A keletkezett anyagokban:

- A `CO_2`-ben két darab C=O kötés

- A vízben 2 db O-H kötés (ezt sem ismerjük).

A víz képződéshőjét ismerjük (`Delta_k H(H_2O)`), továbbá felírjuk a víz képződését elemeiből:

`H_2` + `1/2` `O_2` = `H_2O`

`Delta_r H(H_2O)` = `Delta_(dissz) U(H_2)+1/2*Delta_(dissz)(O_2)-2*E(OH)`

`-242=436+1/2*500-2*E(O-H)`

`E(O-H)=(436+1/2*500+242)/2` = 464 `(kJ)/(mol)`

Most, hogy már ezt is tudjuk, számolhatjuk a kérdéses kötési energiát:

`Delta_r H=6*E(C-C)+6*E(C-H)+7.5*Delta_(dissz)U(O_2)-[6*2*E(C=O)+3*2*E(O-H)]`

`-3173=[6*500+6*E(C-H)+7.5*500]-[12*725+6*464]`

`E(C-H)=(-3173+12*725+6*464-6*500-7.5*500)/6` = `ul(color(red)("260 "(kJ)/(mol)))`
0