Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA FELADAT NAGYON FONTOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
543
A 100. emelet magasságában (1 emelet=3m) az ablakmosó fiú aki mossa az ablakot megcsúszik és leesik, 2s-ra rá ugyanabban az ablakban megjelenik superman és elindul a fiú után, hogy elkapja. Mekkora kezdősebességgel kell elindulnia a supermannek, hogy az 1. emelet magasságában kapja el az ablakmosó fiút? (vázlatrajz és a kidolgozás is kell) Előre is nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
De szép felhasználónevet választottál magadnak! :)

Amikor Superman ugrik, akkor a fiú már csak `300-g/2*2^2=280` méter magasban van, sebessége pedig `g*2=20 m/s`. Mérjük az időt onnantól kezdve, hogy Superman kiugrott! Ekkor mindkét mozgás egy-egy függőleges lefelé hajításnak tekinthető, csak más-más magasságból és kezdősebességgel.

A fiú magassága az idő függvényében: `h_F=280-20t-g/2t^2`
Superman magassága az idő függvényében `h_S=300-v_0 t-g/2t^2`

Azt szeretnénk, hogy az első emeletnél, azaz 3 méter magasságban találkozzanak, vagyis `h_F=h_S=3m` legyen. Számítsuk ki a fiú magasság-idő függvénye alapján, hogy ez milyen `t` időpontban fog megtörténni:
`3=280-20t-10/2*t^2`
`5t^2+20t-277=0`
`t=0.6*sqrt(165)-2 ~~5.707s`

Ha most ezt behelyettesítjük Superman magasság-idő függvényébe, akkor kapunk is egy egyenletet a szükséges kezdősebességre:
`3=300-v_0*5.707-10/2*5.707^2`
`-134.14=-v_0*5.707`
`v_0~~23.5 m/s~~84.6 (km)/h`
0