Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy fogyasztónál megmèrtük,hogyan függ a fogyasztón áthaladó áram erőssège a fogyasztóra kapcsolt feszültsègtől.A mèrt adatokat a táblázat tartalmazza

Főoldal » Általános iskola » Fizika
917
Nem èrtem ez a feladatot valaki segítene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika, #tz
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a,

Ábrázolod, a 2V feszültséghez (vízszintes tengelyen) tartozik a 0,025 A áramerősség (függőleges tengely), oda rajzolsz x-et. A többihez ugyanígy. Összekötöd a pontokat.

c,

Mivel egyenes arányosság van a két összefüggés között, ha kétszeresére növeljük a feszültséget, az áramerősség is a kétszeresére nő. Ha 10 V esetén az áramerősség 0,125 A, akkor 20 V esetén (ami kétszerese a 10 V-nak) kétszerakkora lesz az áramerősség, vagyis `2*0.125` = 0,250 A.

vagy

Ha akarod, kiszámolod az ellenállást, ami a fogyasztó kivezetésein mért feszültség és a fogyasztón áthaladó áramerősség hányadosa. Választunk egy összetartozó értékpárt.

`R=U/I` = `(10V)/(0.125A)` = 80 `Omega`

A fogyasztó ellenállása állandó, így 20 V feszültség esetén:

`I=U/R` = `(20V)/(80 Omega)` = 0,25 A.
0