Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Centripetális erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
355
Mekkora a centripetális erő, amikor 60m sugarú kanyar ívén kanyarodó 80 kg tömegű kerékpár 28,8 km/h sebességgel halad?Mekkora ebben az esetben a tapadási súrlódási erő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 28,8 `(km)/h` = 8 `m/s`

`F_(cp)` = `m*v^2/r` = `80kg*(8 m/s)^2/(60m)` = `ul(85.dot(3)` N.

`F_s=F_(cp)`

`cancel(m)*v^2/r=cancel(m)*mu*g`

`mu=v^2/(r*g)` = `8^2/(60*10)` = `ul(0.10dot(6))`.
0