Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
403
Sziasztok!

Ebben a 3 feladatban kérném vkinek a segítségét légyszi! Elejétől a végéig levezetve, h biztos értsem. Nagyon köszi!!

1. 1,30 mol ciklohexán-izoprén elegy elégetésekor 5,98 mol víz keletkezik. Milyen anyagmennyiség-arányban alkotta a két szénhidrogén-komponens az elegyet?

2. Egy oktén-decén elegy 7,50 g-jaa 9,70 g brómot addicionál. Számítsuk ki az elegy n/n%-os és m/m%-os összetételét!

3. Egy ciklohexán-benzol elegy 1.55 g-jának elégetésekor 1.55 g víz keletkezett. Határozzuk meg a kiindulási elegy n/n%-os és m/m%-os és m/m%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Akkor égessük el az anyagokat:

`C_6H_(12)` + 9 `O_2` `rightarrow` 6 `CO_2` + 6 `H_2O`

`C_5H_8` + 7 `O_2` `rightarrow` 5 `CO_2` + 4 `H_2O`

x mol ciklohexánból keletkezik 6x mol víz

1,3-x mol izoprénből keletkezik 4(1,3-x) mol víz

A felírható egyenlet:

6x+4(1,3-x)=5,98

2x+5,2=5,98

2x = 0,78

x = 0,39

Az elegy 0,39 mol ciklohexánt és 1,30-0,39 = 0,91 mol izoprént tartalmazott.

Az arány tehát 0,39:0,91 = 39:91 = `ul("3:7")`.


2,

`C_nH_(2n)` + `Br_2` `rightarrow` `C_nH_(2n)Br_2`

`M_(C_8H_(16))` = 112 `g/(mol)`

`M_(C_(10)H_(20))` = 140 `g/(mol)`

Ez két olefin, mindegyiknek 1 molja 1 mol brómot addícionál.

x g oktén az `x/112` mol, ugyanennyi mol brómot addícionál.

`(7.5-x)` g decén pedig `(7.5-x)/140` mol, ugyanennyit.

Ez grammban:

`160*(x/112+(7.5-x)/140)=9.7`

`x=(9.7/160-7.5/140)/(1/112-1/140)` = 3,95

Az elegy tartalmazott 3,95 g oktént és 7,50-3,95=3,55 g decént.

7,5 g elegyben van 3,95 g oktén

100 g elegyben van `100/7.5*3.95` = `52.dot(6)` g oktén

Az elegy tömeg%-os összetétele: `ul(52.dot(6) % "oktén")` és `100-52.dot(6)` = `ul(47.dot(3) % "decén")`.

ezek mólban:

`3.95/112` = 0,0353 mol oktén

`3.55/140` = 0,0254 mol decén

0,0353+0,0254 = 0,0607 mol

0,0607 mol elegyben van 0,0353 mol oktén

100 mol elegyben van `100/0.0607*0.0353` = 58,2 mol oktén

Az elegy mol%-os összetétele: `ul("58,2 mol% oktén")` és 100-58,2 = `ul("41,8 mol% decén")`.

3,

Égetések:

`C_6H_(12)` + `O_2` `rightarrow` 6 `CO_2` + 6 `H_2O`

`C_6H_6` + `O_2` `rightarrow` 6 `CO_2` + 3 `H_2O`

`M_("ciklohexán")` = 84 `g/(mol)`

`M_("benzol")` = 78 `g/(mol)`

1,55 g elegyben van:

x g ciklohexán, ami `x/84` mol; keletkezik `6*x/84` mol víz és

(1.55-x) g benzol, ami `(1.55-x)/78` mol; keletkezik `3*(1.55-x)/78` mol víz

A felírható egyenlet:

`18*(6*x/84+3*(1.55-x)/78)=1.55`

`x=(1.55/18-3*1.55/78)/(6/84-3/78)` = 0,804

1,55 g elegyben van 0,804 g ciklohexán

100 g elegyben van `100/1.55*0.804` = 51,87 g ciklohexán

Az elegy tömeg%-os összetétele:

`ul("51,87 % ciklohexán")` és 100-51,85 = `ul("48,13 % benzol")`.

mólokban kifejezve:

`0.804/84` = `9.57*10^(-3)` mol ciklohexán

`(1.55-0.8)/78` = `9.57*10^(-3)` mol benzol

Mint látjuk egyenlő, ezért az elegy mol%-os összetétele:

`ul("50 mol% ciklohexán")` és `ul("50 mol% benzol")`.
0