Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térbeli paraméteres egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
439
Az alábbi feladatsorból a d.) megoldására lenne szükségem. Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
` AC ` szakasz felezőpontja: ` P_1(\frac{5-9}{2},\frac{3-5}{2},\frac{6+4}{2}) = P_1(-2,-1,5) `
` AB ` szakasz felezőpontja: ` P_2(\frac{5-1}{2},\frac{3+7}{2},\frac{6-2}{2}) = P_2(2,5,2) `

Térbeli egyenes paraméteres egyenletrendszere:
` x=At+x_0 `
` y=Bt+y_0 `
` z=Ct+z_0 `

Ahol `t\in\mathbb{R} `, ` \vec{v}(A,B,C) ` az egyenes irányvektora, ` (x_0,y_0,z_0) ` pedig egy egyenesen lévő pont.

Utóbbiból kettő is van, irányvektorunk még nincsen, ezért gyártunk egyet. Az irányvektor párhuzamos az egyenessel:

` \vec{v} = \vec{P_1P_2} = (2-(-2),5-(-1),2-5) = (4,6,-3) `

A kérdéses egyenes paraméteres egyenletrendszere ` P_2 `-t használva így:
` x=4t+2 `
` y=6t+5 `
` z=-3t+2 `
Módosítva: 3 éve
1