Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni a levezetésében?

Főoldal » Középiskola » Kémia
992
1.Mekkora tömegű csapadék válhat ki elviekben, ha 25,0 cm3 3,00 mol/dm3 koncentrációjú AgNO3-oldathoz nagy feleslegben FeBr2-oldatot öntünk? .....AgNO3+.....FeBr2---.....AgBr+.....Fe(NO3)2
2.Mekkora tömegű bárium-szulfát csapadék válik le 16,0 g tömegű, 50,0 w%-os kénsavoldat és 10,0g tömegű, 20,0 w%-os bárium-nitrát oldat összeöntésekor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

2 `AgNO_3` + `FeBr_2` `rightarrow` 2 `ul(AgBr)` + `Fe(NO_3)_2`

`M_(AgBr)` = 187,77 `g/(mol)`

Az ezüst-nitrát oldat:

1000 `cm^3`-ében van 3 mol `AgNO_3`

25 `cm^3`-ben van `25/1000*3` = 0,075 mol `AgNO_3`

ebből keletkezik ugyanennyi mol `AgBr`, ami `0.075*187.77` = `ul("14,08 g")` csapadék válik ki.


2,

`Ba(NO_3)_2` + `H_2SO_4` = `ul(BaSO_4)` + 2 `HNO_3`

`M_(Ba(NO_3)_2)` = 261 `g/(mol)`

`M_(H_2SO_4)` = 98 `g/(mol)`

`M_(BaSO_4)` = 233 `g/(mol)`

16 g kénsavoldatban van `16/100*50` = 8 g kénsav, ami `8/98` = 0,0816 mol

10 g bárium-nitrát-oldatban van `10/100*20` = 2 g `Ba(NO_3)_2`, az pedig `2/261` = `7.66*10^(-3)` mol.

A kevesebb dönti el, hogy mennyi keletkezik, tehát leválik `7.66*10^(-3)` mol `BaSO_4`, ami

`7.66*10^(-3)*233` = `ul("1,79 g")` csapadék keletkezik.
0