Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etil alkoholból ecetsav

Főoldal » Középiskola » Kémia
433
Az etil-alkohol mikroorganizmusok által katalizált oxidációjával ecetsav keletkezik. Hány tömeg%-os ecetsavoldat keletkezik elméletileg 200g 6,9 tömeg%-os etil-alkohol-oldat oxidációjakor?
Köszönöm szépen ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_5OH` + `O_2` `rightarrow` `CH_3COOH` + `H_2O`

`M_(C_2H_5OH)` = 46 `g/(mol)`

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

Az etanol

100 g-jában van 6,9 g etanol

200 g oldatban van `200/100*6.9` = 13,8 g etanol, ami `13.8/46` = 0,3 mol

Keletkezik 0,3 mol ecetsav, ami `0.3*60` = 18 g

Az oldat tömegéhez hozzájön még a reagált oxigén, ami 0,3 mol, azaz `0.3*32` = 9,6 g

Az oldat tömege 209,6 g lett

209,6 g oldatban 18 g ecetsav

100 g oldatban van `100/209.6*18` = 8,58 g

A keletkező ecetsavoldat `ul("8,58 tömeg%-os")`.
0