Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dolgozat kérdésekben kérnék segítséget

Főoldal » Általános iskola » Matematika
792
Egy kétjegyű szám egyik számjegye 2-vel nagyobb mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új számkétszeresénél 17-tel kisebb lesz. Melyik az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szám egyik számjegye x, másik x+2 ; értéke: 10x+x+2=11x+2

A felcserélt szám számjegyei x+2 és x ; értéke 10x+20+x=11x+20

A felírható egyenlet:

`11x+20=2(11x+2)-17`

11x+20=22x-13

11x = 33

x = 3

A keresett szám tehát az 35, az új szám a 53, ami a régi kétszeresénél éppen 17-tel kisebb.
0