Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cl vegyületek

107
Sziasztok!
Azt a feladatot kaptuk, gyűjtenünk kell minél több olyan Cl (klór) vegyületet, mely a mindennapjainkban is előfordul. (Pl: NaCl - konyhasó)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Rengeteg helyen megnéztem, de nem jutottam semmire. Nagyon sokat segítene ha valaki tudna pár a fentiekben leírtakra választ.
0

Hát az én mindennapjaimban sok klórtartalmú vegyület előfordul, de hogy a tiedben azt nem tudom, megpróbálom onnan, amivel nagy valószínűséggel találkozol arrafelé haladva, amivel kevésbé.

A NaCl-ot már írtad, talán az a leggyakoribb.

A sósavval (HCl) találkozhatsz, mint háztartási sósavval, vagy mint gyomorsavval (úgy már kellemetlenebb).

Fertőtlenítószerként vagy tisztításoknál a hipóval (bár az már nem olyan elterjedt) a klór nem klorid, hanem hipoklorit formában van jelen (NaOCl). Fehérítésre, ipari fertőtlenítésre a klórmészt (`Ca(OCl)_2`).

A NaCl-ot több helyen helyettesítik kálium-kloriddal (KCl), pl útszóró sók esetén a környezetre való tekintet miatt.

Manapság már a spray-k hajtógázaként sem használják a CFC-gázokat, meg a hűtőkben sem az van (ha rá van írva a hűtőre, hogy NO CFC, akkor nincs). Freon néven biztosan hallottál róla, vékonyítja az ózonréteget, szóval feketelistás.

De dezodort ha használsz, a címkéjén találsz valami olyat, hogy alumínium-klórhidrát (vagy -chlorohidrat), na abban van klór, `Al_xCl_y(OH)_z` összetételű (nagyon nem részletezem).

A kálisó néven ismert műtrágya is nagy mennyiségben tartalmaz kálium-kloridot.

A poroltóban levő por szokott néha lenni kalcium-klorid (`CaCl_2`).

Az ammónium-kloridot (`NH_4Cl`) használják pl sípályákon a hóréteg lassabb olvadása érdekében.

Ásványokban gyakran előfordul, de azokkal kevésbé esélyes, hogy találkozol.

Ha hallottál a kloroformról (`CHCl_3`), akár bűnügyi filmekben vagy krimikben a bódításra, vagy altatásra a fogászatban, orvoslásban; ma már ezt sem használják.

Visszatérve gyakoriság szempontból az elejére tenném a sorban az egyik legismertebb műanyagot, a PVC-t (polivinil-klorid), amit kábelek szigetelésénél vagy műanyag csöveknél, padlóburkolatnál alkalmazzák.

Magnézium-kloridot is használják pl útsózásra jég ellen, kevésbé környezetkárosító.

Növényvédőszerek is tartalmaznak klórt, bár a környezetvédőknek köszönhetően eléggé vissza vannak szorítva, gondolok itt a DDT-re, amit ha megkérdezel a nagyszülőktől, biztos tudnak róla mesélni.

Ha esetleg van a házon napelem, a szilícium-tetrakloridot tudnám megemlíteni, a kínai piacon már lassan betiltásra kerül a gyártása. Optikai szálakban is előfordul.
2