Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Cl vegyületek

40
Sziasztok!
Azt a feladatot kaptuk, gyűjtenünk kell minél több olyan Cl (klór) vegyületet, mely a mindennapjainkban is előfordul. (Pl: NaCl - konyhasó)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Rengeteg helyen megnéztem, de nem jutottam semmire. Nagyon sokat segítene ha valaki tudna pár a fentiekben leírtakra választ.
0

Hát az én mindennapjaimban sok klórtartalmú vegyület előfordul, de hogy a tiedben azt nem tudom, megpróbálom onnan, amivel nagy valószínűséggel találkozol arrafelé haladva, amivel kevésbé.

A NaCl-ot már írtad, talán az a leggyakoribb.

A sósavval (HCl) találkozhatsz, mint háztartási sósavval, vagy mint gyomorsavval (úgy már kellemetlenebb).

Fertőtlenítószerként vagy tisztításoknál a hipóval (bár az már nem olyan elterjedt) a klór nem klorid, hanem hipoklorit formában van jelen (NaOCl). Fehérítésre, ipari fertőtlenítésre a klórmészt (`Ca(OCl)_2`).

A NaCl-ot több helyen helyettesítik kálium-kloriddal (KCl), pl útszóró sók esetén a környezetre való tekintet miatt.

Manapság már a spray-k hajtógázaként sem használják a CFC-gázokat, meg a hűtőkben sem az van (ha rá van írva a hűtőre, hogy NO CFC, akkor nincs). Freon néven biztosan hallottál róla, vékonyítja az ózonréteget, szóval feketelistás.

De dezodort ha használsz, a címkéjén találsz valami olyat, hogy alumínium-klórhidrát (vagy -chlorohidrat), na abban van klór, `Al_xCl_y(OH)_z` összetételű (nagyon nem részletezem).

A kálisó néven ismert műtrágya is nagy mennyiségben tartalmaz kálium-kloridot.

A poroltóban levő por szokott néha lenni kalcium-klorid (`CaCl_2`).

Az ammónium-kloridot (`NH_4Cl`) használják pl sípályákon a hóréteg lassabb olvadása érdekében.

Ásványokban gyakran előfordul, de azokkal kevésbé esélyes, hogy találkozol.

Ha hallottál a kloroformról (`CHCl_3`), akár bűnügyi filmekben vagy krimikben a bódításra, vagy altatásra a fogászatban, orvoslásban; ma már ezt sem használják.

Visszatérve gyakoriság szempontból az elejére tenném a sorban az egyik legismertebb műanyagot, a PVC-t (polivinil-klorid), amit kábelek szigetelésénél vagy műanyag csöveknél, padlóburkolatnál alkalmazzák.

Magnézium-kloridot is használják pl útsózásra jég ellen, kevésbé környezetkárosító.

Növényvédőszerek is tartalmaznak klórt, bár a környezetvédőknek köszönhetően eléggé vissza vannak szorítva, gondolok itt a DDT-re, amit ha megkérdezel a nagyszülőktől, biztos tudnak róla mesélni.

Ha esetleg van a házon napelem, a szilícium-tetrakloridot tudnám megemlíteni, a kínai piacon már lassan betiltásra kerül a gyártása. Optikai szálakban is előfordul.
2