Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oldatok feladatokban kérek segítséget.

Főoldal » Középiskola » Kémia
572
1. Mekkora tömegű vízzel kell hígítani 400 g 95 tömeg%-os kénsavoldatot ahhoz, hogy 19 tömeg%-os oldatot kapjunk?

2. A tömény ammóniaoldat 25 tömeg%-os. Mekkora tömegű oldat tartalmaz 5 mol oldott ammóniát? Adja meg az oldat anyagmennyiség%-os összetételét is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

A kiindulási oldat:

100 g-jában van 95 g kénsav

400 g-jában van `400/100*95` = 380 g kénsav

hozzáadjuk a vizet (x g-ot)

400+x g oldatban van 380 g kénsav, ugyanakkor

100 g oldatban van 19 g kénsav.

A felírható aránypár:

`(400+x)/100=380/19`

`x=(380*100)/19-400` = `ul("1600 g")` vizet kell hozzáadni.

2,

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

5 mol ammónia az `5*17`= 85 g

100 g oldatban van 25 g ammónia.

mennyi oldatban van 85 g ammónia?

m=`85/25*100` = `ul("340 g")` az ammóniaoldat tömege.

340 g oldat:

85 g ammónia, ami 5 mol

340-85=255 g víz, ami `255/18` = 14,17 mol

14,17+5 = 19,17 mol oldatban van 5 mol ammónia

100 mol oldatban van `100/14.17*5` = `ul("35,29 mol%")` ammónia és 100-35,29 = 64,71 mol% víz.
1